Kedves Olvasóim,

 

Bánszegi Zsuzsa vagyok, családommal a Debrecenhez közel lévő Bocskaikertben élek.

14 éves koromban egy véletlen folytán egy ismerősünk padlásán leltem rá egy nagyon régi nyomtatású, szakadt finn nyelvkönyvre. A könyvet annyira érdekesnek találtam, hogy elkezdtem tanulni belőle, először egyedül majd magántanárok segítségével. A kezdeti érdeklődésből életre szóló hivatás lett. Két év múlva már a Magyar-Finn Baráti Kör Debreceni Tagozatának tagja voltam.

Nagy szerencse ért 1997-ben, amikor a Finn Oktatási Minisztérium pályázata révén ösztöndíjban részesültem. Felsőfokú tanulmányaim egy részét a finnországi Mikkeli Szakfőiskola Társadalomtudományi Karán ifjúsági munka és szabadidő-szervező, közösségpedagógus szakán végeztem. Finnországban megtanultam a nyelvet felsőfokon, valamint megismertem a finn kultúra, a népszokások és a mindennapok világát. Majd a Debreceni Egyetemen felnőttoktatási szakértői másoddiplomát szereztem. Finnországba többször visszatérek turistaként, vagy szakmai tanulmányutak alkalmával pl. vendégelőadóként.

2006-2008 között a Debreceni Egyetemen posztgraduális képzésen felnőttoktatási szakértői szakon szereztem másoddiplomát.

A munka világában eltöltött 15 év során a szakterületemhez kapcsolódóan alkalmam volt megismerni az újság- és kiadványszerkesztés színes világát, amit lehetőség szerint mindig összekötöttem finn-magyar fordításokkal. Az utóbbi években régóta kedves elfoglaltságot választottam szabadidőm hasznossá tétele érdekében – kedvtelésből elköteleződtem a finn kultúra ismeretterjesztésével. A finn emberek iránt érzett rokonszenvemet, és országukban átélt élményeimet felhasználtam egy finn-magyar tematikus szótár kiadására. A jövőben újabb és újabb oktatási módszertani anyagok, kiadványok létrehozásával szeretném közelebb hozni ezt a ritka és különleges észak-európai nyelvet és kultúrát az érdeklődők számára.

Bánszegi Zsuzsa

portre

Vissza