Naná, hogy ide vagy oda koronavírus, a finnek nem hagynak alább ilyenkor sem a kézműveskedéssel. Sőt, az Yle riportja alapján csak most szökellt magasba igazán a kreatívkodás és barkácsolási kedv a finnek körében.

A kézműves tevékenységek gyakorlása mindig is nagyon közkedvelt területe volt a finnek életvitelének, s a kézműves munkának az értékelése és elismerése is folyamatosan növekvő tendenciát mutatott már korábban is. Most a járvány nem fordított a helyzeten, sőt ellenkezőleg. Az embereknek több lett a szabadidejük, hiszen több időt töltenek otthonaikban.

A Taitos-shop munkatársa, Mervi Lankinen szerint főként nagyobb, hosszabb időt felölelő  kézműves projektekbe vágnak bele az emberek, hiszen most ezek megtervezéséhez és megvalósításához a rendelkezésre álló idő is több. Sokak kötögetnek pulcsikat, készítenek takarókat, vagy hetekig tartó goblein munkába vetik magukat.

A finn kreatív alkotók legkedveltebb tevékenységi formája azonban a  makramé csomózási technika, mely segítségével virágtartó -kosarakat, ablaksötétítőt vagy faliszőnyeget készítenek.

Asiakas katselee lankoja.

Kép: Toni Pitkänen / Yle

A finn férfiak sem ülnek tétlenül azért. Ők a motorosfűrész árucikkek polcaihoz mennek legszívesebben, ezen árucikkek kereslete 25%-al növekedett meg az elmúlt egy-két hónapban. A motorosfűrészt az otthoni udvarok rendbetételéhez és a nyaraló (mökki) körüli munkákhoz, farönkök felvágásához keresik. A csónaktulajdonosoknak  is a szorgoskodás időszakát hozza a tavasz, hiszen a nyárra használatképessé kell tenni a vízijárműveket.

Myymäläpäällikkö.

Kép: Toni Pitkänen / Yle

Forások: Főoldalon kép: Toni Pitkänen / Yle

Cikk forrása: https://yle.fi/uutiset/3-11332742?utm_campaign=ylefiapp&fbclid=IwAR0r_HtZl00cHywKhGWtfvcokWPNkfkNxSedowtr1pNgCOW6L3an5uL8KHs

Szószedet:

kysyntä kereslet

seinävaate falvédő

kukka-ampeli virágtartó kosár

peite takaró

villapusero pulóver

käsityöihminen kézműveskedő/alkotó ember

lisääntyä megnövekszik

myymälä bolt

käsillä tekeminen kézműves tevékenység, kézműveskedés

luppoaika=vapaa-aika szabadidő

käsityö kézimunka, kézművesség

arvostus értékelés, becsben tartás