A kézművességgel és népi hagyományokkal foglalkozó Taitolehti (Kézműves Magazin) 2020. áprilisi száma a finn népviselet eredetét, fajtáit és jellemzőit mutatja be a téma iránt ismeretlenül állók számára.

 

Honnan is ered a finn népviselet?

A finnországi népviselet előképei az egyszerű falusi nép ünnepi öltözetére vezethető vissza a finn államiság megszületése előtti, az 1700-1800-s évek-re időkre. A jelenlegi népviseleti ruhák ezen régi, hagyományos ünnepi öltözetek újraértelmezései, az elmúlt bő egy évszázad szakértői által összegyűjtött megújított változatai. Az első népviseleti ruhákat az 1800-as évek végén, a nemzeti romantika idején gyűjtötték össze. Theodor Schvindt (1851–1917) gyűjtötte össze az első ruhafajtákat, akit később a finn néprajz atyjának is tekintettek. Az ő munkássága révén jelent meg a „Finn népviseletek” című könyv, melyben bemutatta a korai népviseleti ruházatokat.

Theodor Schwindt vuonna 1877. Theodor Schvindt

Jelenleg kb. 400 különböző nemzeti viseletet különböztetnek meg Finnországban, melynek közel a fele a svédek által lakott területekről származik és a másik fele a finn nyelvű területekre jellemző. Mindemellett újfajta ruhamodelleket is terveznek kutatói munkák alapján. A nemzeti népviseletek tisztelete jeléül a finnek számára létezik egy ünnepnap is ezzel kapcsolatban: augusztus 5-e a finn népviseletek megszületésének napja! Ugyanis ezen a napon 1185-ben az orosz III. Sándor cár feleségével Finnországba látogatott, s tiszteletükre pompás fogadást rendeztek, amelyen fiatal hölgyek mutatták be nemzeti viseletüket. Ez volt az első alkalom, amikor a finn népviseletet nyilvánosan is bemutatták.

Ehhez a naphoz kapcsolódva 2010-ben Imatrában tartották az első ún. nemzeti viselet „szellőztetőpikniket”. Az akció olyan jól sikerült, hogy a rá következő években számos más városban is megrendezték ezt a kezdeményezést, melynek célja az, hogy mindenki öltözzön népviseleti ruhába, s azt „szellőztesse meg”, vagyis járjon-keljen abban az időben a város adott helyszínein és mutassa be más jelenlévőknek. A népviseleti ruhákat lehet akár valami modern szoknyával vagy felsővel is összepárosítani.  A piknik valamilyen közterületen, téren, a szabadban, parkban kerül megrendezésre és a finnek ilyenkor értelemszerűen magukkal visznek egy kis elemózsiát is.

Kép forrása: Sami Hämäläinen

Itt található a piknik különböző helyszínei Finnországszerte: https://www.facebook.com/events/853633731754953/

 

Milyenek a finn népviseletek?

A finn népviseleti ruhák kézzel készült alkotások. Akár egy darab ruha sok-sok különböző – könnyebb és nehezebb- kézműves technikát is tartalmaz. Mindig az adott korszakra jellemző természetes anyagokat felhasználva készítették azokat és egy-egy vidék jellegzetes vonása,formája is megjelenik a ruhákban. A legrégebbi finn nemzeti viselet Räisälä vidékére jellemző.

A nők viselete ingből, szoknyából, köténykéből, zsebből, fejkendőből, sálból, ékszerekből, zokniból és cipőből állt. A férfiak ruházatát nem is említve.  Ezen darabok formája, külalakja és díszítése is külön-külön is máshogyan néztek ki területenként. A sokféleségben rejlik a népviselet varázsa, amelynek vizsgálata és tanulmányozása akár egy emberöltő időre sem elég.

 

Missä kansallispukuja käytetään?

Vaikka kansallispuvut ovat perinteisesti olleet juhlapukuja, niitä voi tänä päivänä käyttää myös osana arkipukeutumista.

”Tuunaa mun perinne” oli alkujaan Karjalaisen Nuorisoliiton haaste vuodelta 2015, jossa osallistujat haastettiin tuomaan perinteitä – esimerkiksi kansallispukuperinteitä – osaksi nykyaikaa.

Perinteen tuunaamista on esimerkiksi kansallispuvun liivin yhdistäminen kynähameeseen tai kansallispuvun hameen yhdistäminen trikoopaitaan. Osa kansallispukuharrastajista on kokenut kansallispukujen yhdistämisen arkipukeutumiseen epäsopivana, mutta toisten mielestä se on toivottua perinteen elävöittämistä.

Niin tai näin, ainakin juhlapukuna kansallispuku on lyömätön. Se on pukeutumisetiketin mukainen olet sitten matkalla itsenäisyyspäivän vastaanotolle, ylioppilasjuhliin tai 50-vuotissyntymäpäiville. Luonnonmateriaalit takaavat puvun hengittävyyden myös kesäkuumalla eikä kansallispuvun omistajan tarvitse koskaan miettiä, mitä tällä kertaa pukisi päälleen.

kansallispuku, kansanpuku népviselet

rahva paraszti emberek, pórnép, egyszerű nép, falusi nép, köznép, parasztság

juhlapukeutuminen ünnepi öltözet

uusinto újítás, új verzió

perinteinen hagyományos

juhla-asu ünnepi öltözet

kansallisromantiikka nemzeti romantika

malli modell, forma

kansantiede néprajz

ruotsinkielinen svéd nyelvű

suomenkielinen finn nyelvű

suunnitella tervez (pukuja ruhákat)

pukumalli ruhamodell

vierailu látogatás

vastaanotto fogadás

esiintyä kansallispuvussa nemzeti viseletben jelenik meg

kansallispukuharrastaja

tuulettaa (meg)szellőztet, 2. itt: bemutat

piknik piknik

toisinta másolat, kópia, változat

pukeutua kansallispukuun népviseleti ruhát vesz

käsityötekniikka  kézműves technika

valmistaa készít

käsin valmistettu kézzel készített

tyypillinen tipikus

luonnonmateriaali  természetes anyag

aikakausi időszak

koristelu díszítés

omanlainen sajátos

huivi kendő, sál, fejkendő

sukat zokni

tasku zseb

kiehtovuus pikantéria, varázs, vonzerő, megigézés

Források:

A cikk itt érhető el: https://taitolehti.fi/jutut/mita-ovat-roijy-kortti-ja-harakka-kansallispukutietoa-aloittelijoille/

Theodor Scvindt fotója: https://fi.wikipedia.org/wiki/Theodor_Schwindt