Finnországban a Gyermekhíradó nem újkeletű dolog, hiszen már 2016 óta szerkesztenek kamaszkorú gyerek kortársaiknak érdekes híreket.  A legnagyobb példányszámú Helsingin Sanomat napilap indította útjára ezt a 6-12 éves korosztálynak szóló kezdeményezést. A koronavírus járvány előtti időszakban heti rendszerességgel pénteki napokon jelentkezett a tv-műsor a lap internetes oldalán:https://www.hs.fi/lastenuutiset/. A járvány idején most naponta jelentkeznek be a fiatalok a legfontosabb finn és külföldi hírekkel.

A műsorban olyan témákra fókuszálnak elsősorban, mint például művészet, kultúra, társadalom, technológia, média, mindennapi élet, szabadidő. A műsor célja, hogy a fiatalok tudatos állampolgárrá váljanak, képesek legyenek önálló döntéseket hozni életükben, észrevegyék mindazon lehetőségeket, melyekkel bekapcsolódhatnak közvetlen környezetük formálásába és növeljék a fiatalok szociális és kulturális megértését, elfogadását vagyis egyfajta sikeres önfejlődéshez segítség a fiatalokat.

A hírgyártás teljes folyamatában részt vesznek a fiatalok, vagyis ők

A karanténhelyzet óta azonban a hírműsor naponta jelentkezik a fiatal korosztálynak szóló újdonságokkal és érdekességekkel, ezzel is érdekesebbé téve a kényszerű otthonmaradást.

Miről is szólnak ezek a 10 perces hírek? A legutóbbi adások tartalmát elnézve, olyan témaköröket jártak körbe a fiatalok mint például milyen a finn hagyományos étel, mit jelent a pandémia, mit tehetnek a gyerekek a Föld megmentéséért, mit jelent a szólásszabadság és mi is az az immunitás? De a nagyvilág hírei is terítékre kerülnek: az ausztrál bozóttűz, Trump hivatali hatalmának visszaélése, vagy hogy milyen is az élet Brüsszelben.

Külön adás szólt arról, hogy miért is érdemes és kell most otthon maradni hátrahagyva korábbi mindennapjainkat, miért viseljünk maszkot és változást jelent az otthonmaradás a gyerekek számára.

A GyermekHírek kiváló példája a fiatalok közéletbe való bevonásának és a formális tanulási módszer elterjesztésének.

Itt követheted nyomon a LastenUutiset adásokat:

https://www.ruutu.fi/ohjelmat/hs-lasten-uutiset

Vagy itt: https://www.nelonen.fi/ohjelmat/hs-lasten-uutiset

vagy a Youtubon:

 

A cikkel kapcsolatos fontosabb szavak:

itsensä kehittämisen önfejlődés

lähetys adás

uutislähetys híradás

ohjelma műsor

lapsi gyermek

lastenohjelma gyermekprogram/-műsor

kotona pysyminen otthonmaradás

suojamaksi arcmaszk, védőmaszk

lapsille suunnattu ohjelma gyermekeknek szánt/szóló program

ilmestyä megjelenik (cikk, hírműsor, videó)

erikoislähetys különadás

perinneruoka hagyományos étel

sananvapaus szólásszabadság

aihe témakör

keskittyä jhk  fókuszál vmire

nuorten ikäryhmä fiatal korosztály

döntés hoz

kulturális megértés

sikeres önfejlődés

korosztály

kezdeményezés

társadalmi kérdések

ikätoveri kortárs

szerkesztő

szerkeszt