Mi jelent az erdei ösvény finn szemmel? Miről mesélhetnek ezek a kacskaringós kis utak a zöld és havas rengetegben? Miben rejlik jelentőségük a természettel szoros harmóniában élő finnek számára  és milyenek is a mai finn ösvények?

Első bejegyzésünket talán nem is kezdhettük volna ennél frappánsabb és „finnesebb” témával, mint a finn természettel, s benne most az erdő sűrűjében kanyargó erdei utak, ösvények világával.

Azt gondolom, hogy ezt a természetimádó finnek tudják a leghitelesebben, legátfogóbban és legszebben körbeírni. Így tett Marko Leppänen is, aki egész hosszú cikkben taglalja az ösvények létrejöttének okait, azok ábrázolását.

Az ösvények spontán módon és valós igényekre születnek meg, sohasem az íróasztal mögött jól megtervezetten. Az ösvények odavezetnek, ahova a kíváncsi lelkünk vágyakozik és ahová a lábaink elvezetnek. Az erdei utak egyszerre testesítik meg az esztétikai vágyakozást, a szépre való igényt és a józan paraszti érzékenységet. Nem véletlen, hogy a legrégebbi utak régi ösvényekre épültek.

A természetet járva mindig rátalálhatunk egy-egy jótékony, magához odavonzó erőhelyre, amely nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem egyébként is nagy jelentőséggel bírhat.

Egészen biztosak lehetünk abban, hogy egy-egy kis finn tavacska mellett ösvények haladnak, melyekből további csapásutak nyílnak a közelben lévő legszebb köves sziklákra, ahol a vándor turista megpihenhet útja során.

Ha nincs nálunk turistatérkép, akkor sem kell csüggedni, hiszen az erdei utak mintegy idegenvezetőként segíthetik tájékozódásunkat és biztos menedéket jelenthet az eltévedt kirándulónak . Ha pedig már ráléptünk az erdei ösvényre, akkor azt fenntartjuk és megőrizzük ebben a formában a következő kiránduló számára. Az erdei utak összekötik az állatvilágot az emberével, hiszen főként azokra a csapásokra lépünk, melyet korábban állatok – főleg a szarvasok- már elkezdtek kitaposni.

Az ösvény egy közös megtapasztalás, még akkor is, ha egyedül sétálgatunk, kirándulgatunk az erdőben. Ez a megtapasztalás egy természetes közösségi léttel köti össze természetjárót az előtte ott járókkal közösen.

A cikk írója az ösvények természetét egyfajta mozgáshoz, táncoláshoz hasonlítja, amelyben fel-le kanyarog, mint egy hinta, megkerüli a nagyobb sziklákat átszelve nagyobb farönköket. A   mesterséges utakkal ellentétben az ösvények  természetes úton mozognak és egyáltalán nem félnek a különböző felszíni formáktól, akadályoktól. S benne a kanyarulatok mindig valamilyen meglepetéssel szolgálnak. Az újságíró szinte emberi tulajdonságokkal ruházza fel a természet alkotta ösvényt, amely ugyanolyan életívvel rendelkezik, mint az ember: megszületik/létrejön, van egy virágzási időszaka, aztán következik egyfajta hanyatlás, majd teljesen eltűnik. Az ösvényről le lehet térni, majd újra rátalálni és „visszaugrani” rá. Mint az emberek életében, az erdei utak is hol sötét helyekre hol napfényes domboldalakra vezetnek, s választási helyzetet tárnak elénk egy-egy kereszteződési ponthoz érve: vajon melyik út visz el a célhoz?

Az ösvények mindemellett egy élő kulturális örökséget is jelentenek, a zene és a tánc mellett.

A nagy filozófusok, gondolkodók vagy írók mindig sétákat javasoltak a felismerések előmozdítására. Az egyenes és egyértelmű út helyett a kanyargós, meglepetésszerű, fel-felbukkanó ösvény sokkal közelebb áll az elméhez, mely képes annak tükröt tartani, barátként működni és válaszokat meghozni.

Finnország a világ egyik legerdősebb országa, az ország területének 75%-át erdők borítják, utána következik Japán és Svédország.  Mivel elég gyéren lakott ország, így északi rokonainknál 4.6 hektár erdőterület jut egy lakosra, tehát van bőven hely a természetjáráshoz.

 

Forrás: www.facebook.com/suomenluonto 2020. árpilis 20.

Eredeti cikk: https://suomenluonto.fi/uutiset/polku-paras-matkaopas/?fbclid=IwAR1lOhMWWUwvUo0A58RrnROFMxRj3FXst9_HFAMpJylw9LxZZHai4rC2L-k

Borítókép: Annakaisa Vänttinen

***********************

Szószedet:

polku erdei ösvény

aukea tisztás

verkosto hálózat

liikkua mozog, jár

liikkuminen gyaloglás, mozgás, járás

kasvillisuus növényzet

ulkoiluväylä túraösvény

ennallistua helyreáll, újraéled

ilmiö jelenség

kukoistus virágzás, tetőpont

käyttötarve igény, szükséglet

elävä élő

risu bot

uhka veszély

tehometsätalous intenzív erdőgazdálkodás

kulkuväylä ösvény, útvonal, pálya, irány

hakkuu erdőírtás, favágás

kadota eltűnik

katoaminen eltűnés

nurmettaa befüvesít, füves területté válik

(metsä)lampi kisebb erdei tó

tuhota elpusztít, tönkretesz

yllätyksellinen meglepetésszerű

rantakivi partmenti kő

kiemurainen kígyózó, kanyargós

matkaopas idegenvezető, útikönyv, útmutató

reitti útirány, útvonal, út, ösvény

retkeiläinen kiránduló, természetjáró

matkalainen utas, turista

turvapaikka menedék

metsä erdő

kaarre kanyar, kanyarulat

metsäinen erdős

yksi maailman metsäisimpiä maita a világ egyik legerdősebb országa

hehtari hektár

maisema táj

kävelijä sétáló